Vi har pratat med Motordepån om att hyra bil, men….

Att hyra bil

Vi har pratat med Motordepån i järfälla om ett avtal för att hyra bil billigt, men det kanske är bättre att leasa?

Att hyra bil eller leasa är en fråga som kan vara svår att svara på. En faktor som är viktig att beakta när man ska välja om man vill hyra eller leasa bil är tidsperioden. Om man är i behov av en bil under en kortare tidsperiod kan det vara smart att hyra en bil istället för att leasa den. Vänder man på det och skulle behöva ha tillgång till en bil under längre tid brukar det ofta vara mycket mer ekonomiskt lönsamt att leasa en bil.

Att hyra bil

Att leasa en bil innebär att man betalar en förutbestämd avgift till ett bilföretag under en bestämd tidsperiod. Det är vanligt att man slipper betala en kontantinsats om man väljer att leasa en bil under en lång tidsperiod. Vanliga perioder är exempelvis under 24 månader upp till 48 månader. Det finns företag som leasar ut bilar under kortare eller längre perioder men då kan det hända att man behöver betala en kontantinsats när man ingår leasingavtalet. Den största fördelen med att leasa en bil är att man inte binder upp sig till att äga en bil och således riskera att bilens värde sänks. Idag är det mer regel än undantag att värdet på en bil minskar ju längre man äger den. Skulle man exempelvis köpa en bil för 300 000 kr och sedan använda den i tio år har värdet minskat väldigt mycket eftersom en bil som har rullat många mil löper större risk att gå sönder och behöva servas. Ett leasingavtal kan se olika ut beroende på vilken aktör man anlitar, men i de flesta fall så ingår det service av bilen. Man brukar även kunna förhandla huruvida besiktningsavgifter och liknande ska ingå i månadsavgiften.

Många som leasar en bil väljer en modell som skulle varit dyr att köpa in. Men genom att istället leasa bilen slipper man betala den dyra avgiften och betalar istället en månadsavgift för att få lov att köra bilen. Det är viktigt att tänka på hur många mil som ingår i leasingavtalet, skulle man köra bilen fler mil än vad som är avtalat kan det leda till en stor avgift när man lämnar tillbaka bilen.

Även när man hyr en bil är det viktigt att man läser igenom hyreskontraktet noga. De flesta uthyrningsföretag har också en maxgräns för hur långt man får lov att köra bilen. Vet man att man ska köra hyrbilen långt så kan det vara ekonomiskt lönsamt att välja en firma som erbjuder fria mil. Fria mil menas med att man får lov att köra bilen hur långt man vill, men man betalar bensinen själv. Det vanligaste är att man får bilen fulltankad när man hyr den och sedan lämnar man tillbaka bilen med full tank när hyresperioden har gått ut.

Många väljer att hyra en bil under sin utomlandssemester. Det är viktigt att läser igenom hyresavtalet extra noga när man är utomlands. I vissa länder kan man råka ut för att hyresfirmorna försöker luras genom att låtsas att bilen har fått skador under hyresperioden som den hade redan sedan tidigare. En tumregel är att fotografera hyrbilen innan man skriver på hyreskontraktet

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *