Vår nya hobby, stickning men online garn

Att köpa garn online innebär att du väljer ut vilket typ av garn du vill ha och sedan skickas garnet hem till dig, vid väldigt stora beställningar av garn online kan det hända att du måste hämta ut garnet hos ett postombud. Idag finns det ett stort utbud av garn online och det går att hitta tråd i många olika färger. Förutom färgen på garnet går det även att välja storleken och framförallt tjockleken på garnet. Tjockleken på garnet brukar nämnas med hjälp av ett gammalt nummersystem. Exempelvis kan du se 7/4-garn som en benämning. Det innebär att det är 7 meter långt garn och att man har använt 4 olika trådar vid tvinningen av garnet. Ofta finns det en tydlig produktbeskrivning som beskriver garnets egenskaper och hur långt nystet är. Ett garnnyste innebär att garnet är ihoprullat till något som kan liknas vid en oval boll av garn.

garn online

Tips på garn affärer online?

Utbudet för garn online har ökat mycket på senare tid då e-handeln har blivit allt större i landet. Idag finns det många olika aktörer som säljer garn över internet. Det ger konsumenterna en möjlighet att jämföra de olika aktörerna för exempelvis hitta det billigaste garnet eller den butik som har kortast leveranstid. Att det finns många aktörer som säljer garn och tråd online innebär att konkurrensen blir större och det är viktigt för butikerna att leva upp till förväntningarna som kunderna har.

Ett vanligt material som används i de garn som säljs online är ull. Det är ett väldigt klassiskt material och har länge används för att skapa garn. Fårull är det ett av de absolut vanligaste materialet för garn. När tråden är gjord av fårull kan tråden upplevas som lite stickig och sträv. Om man vill komma bort ifrån den sträva känslan av garnet kan man använda sig av merinoull istället. Det ger en mycket lenare och mjukare karaktär på tråden. En stor fördel av att skapa klädesplagg av materialet ull är att det håller värmen väldigt bra och används ofta i vinterkläder så som exempelvis sockar och vantar.

Det är vanligt att butiker som säljer garn online även säljer andra sorters textilmaterial och olika sorters verktyg som kan användas för att sy eller sticka. Garn används ofta för att sticka. Förr i tiden stickades det mesta genom handstickning men idag finns det stickningsmaskiner som kan sticka betydligt större mängder än vad man kan sticka för hand.

Fakta rutan:

Garn är i grunden sammantvinnade trådar som tillsammans bildar en större tråd som kallas för garn. Trådarna har ofta olika storlekar och tvinningen kan se olika ut beroende på vilket tillverkningssätt som används för att skapa garnet. Tvinningsättet kan även ha en påverkan för garnets egenskaper. Det går att tvinna garnet åt olika håll och det finns olika beteckningar på tvinningsriktningarna. En vanlig beteckning är S-tvinn som innebär en vänstersnodd. Även beteckningen Z-tvinn är vanlig och innebär att garnet har fått en högersnodd, ungefär som en högergängad skruv. Tidigare tillverkades garn för hand med hjälp av en väv. Idag finns det moderna garntillverkningsmaskiner som kan tillverka en stor mängd garn på en mycket kort tid.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *