Ta med din mountainbike i sommar!

mountainbike

Mountainbike är en viss typ av cykel som används främst av folk för att cykla längs berg och andra jobbigare terränger. Terränger som inkluderar vanligen stenar, löst sand, löst grus, rötter och branta backar både nerförs och uppförs. Mountainbikes är byggda för att hantera dessa terränger och de hinder som finns ute i naturen. Mountainbikecykelns konstruktion skiljer sig från en vanlig cykel på många olika sätt. De mest märkbara skillnaderna är att cykeln har en fjädring som finns på ramen och gaffeln, cykeln har ofta väldigt stora och knöliga däcken med mer hållbara tyngre hjul, mer kraftfulla bromsar och lägre utväxling som behövs för branta backar. Dessa saker som finns med på mountainbikes tillskillnad från vanliga cyklar tillåter en smidigare cykling längs de jobbiga terrängerna.

mountainbike

Bilder från mountainbike banan i skogen

Att tävla och motionera med mountainbikes har under de senaste åren blivit allt mer populärt. Främst för att det är ett alternativt sätt till bra träning som många uppskattar. Cykeltävlingar så som Cykelvasan har varit bidragande faktorer till att folk väljer cykeln och framförallt mountainbiken som motionsredskap.

Att välja mountainbike kan vara väldigt svårt och det finns många olika modeller i flera olika prisklasser. Frågor många har kring valet av mountainbike är ofta rörande vilket märke man skall ha, vilka dämpare man bör ha, hur många växlar och vilka hjul cykeln ska ha. Det är även dessa kriterier som i slutändan bestämmer priset på mountainbiken och därför bör man läsa på om detta för att få den mountainbike som passar just syftet man skall ha den till. I de flesta cykelbutikerna i Sverige så är personalen väldigt kunniga och kan hjälpa till med rådgivning kring valet av cykel.

Mountainbike i skidbacken

Under semestermånaderna på sommaren är det vanligt att cykla mountainbike i bergen där man under vintermånaderna åker skidor. Man kan då ta med sin mountainbike på skidliftarna och sedan cykla nerför berget. En vanlig benämning på just detta fenomen är att man cyklar downhill. Sverige har en fantastisk natur både under vintern och under sommaren. Att uppleva naturen i Sverige genom att cykla mountainbike är fantastiskt och det är ett mycket enkelt sätt att hinna se mycket av naturen på kort tid. Om man inte har en egen mountainbikecykel så går det oftast att hyra en mountainbike till ett bra pris.

Mountainbikes går ofta att finna i de flesta butiker som säljer cyklar. Om man har cyklat mountainbike under en längre tid och vet vilka specifika funktioner man vill ha som exempelvis hur mycket dämpning det ska vara i fjädringen kan det vara smart att vända sig till en cykelspecialist. Hos butiker som inriktade på cyklar och kringutrustning till cyklar är ofta personal själva intresserade av cykling. Då kan man få de tips och råd som krävs för att göra ett bra val i djungeln bland mountainbikes modeller som finns på marknaden.

Sammanfattningsvis kan man säga att en mountainbike är en cykelmodell som är byggd för att framföras i lite mer tuffare natur. Det har blivit ett vanligt sätt att motionera på och många väljer att cykla i de svenska bergen under sommarhalvåret.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *