Husvagns parkeringar i sommar!

husvagnar

För er som inte vill bo på gården i sommar så tipsar vi nu om en så kallad ”husvagn”. Detta kan vara väldigt främmande för många av er då ni kommer från storstaden. De lite mer lokala besökarna från te.x Kalmar de vet troligen precis vad en husvagn är. Om du redan har en husvagn eller är ifrån Kalmar så kan jag berätta redan nu att vi kommer ha husvagnsplatser i sommar! För er andra så kanske ni måste läsa på lite först så jag bifoga följande text och denna länk till vart i närheten man kan få tag i en sådan husvagn.

Husvagn kallas den släpvagn som man kan montera på dragkroken till bilen och på så sätt har man en mindre husinredning. Husvagnar förekommer i olika format med olika inredning, de har möjlighet till såväl sängar som kök samt toalett. Vissa husvagnar har till och med duschar. Det är väldigt vanligt att man köper husvagnar på andrahandsmarknaden då de kan ha en ganska lång livstid men köper man en ny husvagn idag så är det vanligt att de innehåller fullt kök innehållandes gasolpanna, gasspis samt mikrovågsugn. Man kan som kund i vanliga fall själv få välja hur man vill att husvagnen ska vara inredd, med vilka typ av möbler och annan utrustning. Här kan prislappen skilja sig åt väldigt mycket beroende på vad man vill ha till husvagnen. Har man kostat på sig en finare inredd husvagn som är komplett med t.o.m. Tv-apparat så är det vanligt att man kostar på sig ett larmsystem.

Själva exteriören av en husvagn består av ett väldigt lätt chassi men samtidigt väldigt stabilt, för att på så sätt fungera bra bakom en körande bil. Det är vanligen uppbyggt av plåt som är limmat på en speciell typ av plast. Vissa tillverkare använder sig av större delen plast då materialet lämpar sig bättre mot fukt.

En föregångare till dagens husvagn är den så kallade bostadsvagnen som fanns monterad och drogs bakom häst. Det var inte förens 1897 de första husvagnarna byggdes. I Sverige startade den första husvagnsfabriken 1948 i Örebro och efter det så utökades fabrikerna och produktionen i Sverige. Ett snarlikt fordon som har samma funktion som en husvagn är husbilen. Husbilen är dock dyrare då de brukar vara större och samtidigt så krävs inget fordon då man kör hela fordonet till skillnad på husvagnen som man fäster på en bil. I Sverige finns det flertalet tillverkare av husvagnar. De som startade först var SMV men de tog 10 år innan nästa företag gav sig in i marknaden, Kabe. Efter att Kabe gav sig in så utökades marknaden rätt snabbt men det var även flera företag som i slutändan fick ge upp på grund av de största företagen som hade för stora andelar på marknaden.

Eftersom att husvagnar har så pass bra förutsättningar för att leva så är det väldigt vanligt att man använder dessa husvagnar till att campa på somrarna exempelvis. Det är då vanligt att man sätter ett förtält på husvagnen som fungerar likt ett väderskydd och samtidigt får man utökad yta. Eftersom att det är så populärt med förtält till husvagnar så har det kommit flera företag som arbetar med att producera olika typer av förtält, efter kundernas begäran. Dessa företag jobbar vanligen också med att utveckla olika typer av hjälpmedel och artiklar anpassade både inne i husvagnen men även utanför. Det kan vara allt från markiser, möbler, reservdelar till textiler och belysningar. Detta för att förverkliga olika kombinationsmöjligheter och smarta detaljer som gör livet lättare för de som spenderar en större del av sina liv boendes i husvagnen, men även de som endast använder husvagnen till semestern.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *