Husqvarna Automower – robotgräsklippare för din trädgård

trädgård för en automower

Automower robotgräsklippare har blivit allt mer populära bland trädgårdsägarna. I takt med den ökade användningen har de blivit allt bättre och fler robotgräsklippare har utvecklats. Husqvarna själva har arbetat med robotgräsklippare i närmare 20 år och är väldigt populära inom den marknaden. Deras tekniska lösningar som finns med i Automower robotgräsklippare är unika av sitt slag och utgör en teknik som uppskattas av väldigt många användare.

Olika sorters Automowers

Husqvarnas Automower robotgräsklippare finns i väldigt många olika utföranden och därmed i olika prisklasser. De billigaste varianterna går loss för ca 12000 kr medan den dyraste varianten kostar strax under 40000 kr. Alla Automower robotgräsklippare som Husqvarna saluför är larmade med tjuvlarm. Då har man ett säkert skydd på produkten vilket är önskvärt när man spenderat så mycket pengar på den. Maskinerna ger ett utmärkt klippresultat då de klarar av lutningar och utför jämna klippningar över större ytor. Något som också är gemensamt för samtliga av Husqvarnas robotgräsklippare. De dyrare varianterna på Husqvarnas robotgräsklippare har bland annat GPS navigering så att man kan se vart gräsklipparen har åkt. Dessa dyrare varianter har även kopplingar till applikationer för smartphones så att man kan se klipparens position. Andra saker man kan använda applikationen till är att ändra vissa inställningar bland annat för larm. Eller så kan man ändra hur länge man vill att den ska köra.

De lyxigare Automower robotgräsklippare från Husqvarna är så pass smarta att de även kan upptäcka hinder på större avstånd. Detta genom ultraljudsensorer som finns installerade. Därmed undviks hårda kollisioner och gräsklipparen får en längre livslängd. I vissa fall vill man kunna justera höjden på gräset efter klippningen. Vilket man kan göra på flera av de bättre modellerna ur sortimentet. 

Samtliga Automowers från Husqvarna drivs av Li-ion batterier som tar ungefär en timme att ladda. De kan därefter klippa i runt 70 minuter. De bättre varianterna som kostar något mer klarar dock av att arbeta upp till fyra timmar, utan att laddas. Klippbredden är även de något som blir bättre desto dyrare variant. Den billigare varianten har en klippbredd på 17 cm medan de bättre har en på 24 cm. Därmed klarar dessa av att klippa större ytor mycket snabbare än de billigare, mindre varianterna. Dock så väger de större varianterna något mer då de enklare varianterna ligger på runt 7 kg. De största återfinns på närmare dubbla vikten.

Kort och gott kan man säga att Husqvarnas Automower robotgräsklippare har underlättat trädgårdsarbetet för väldigt många och klipparna är väldigt populära. 

Välja rätt Automower

Eftersom det finns så pass många olika Automowers på marknaden kan det vara svårt att välja rätt. Kanske känner du för att ge upp innan du ens har börjat leta. Det behöver dock inte vara speciellt svårt! Det man ska ha med sig är dock att det krävs lite tid att hitta den rätta robotgräsklipparen. 

Det man måste göra är att kartlägga sitt behov. Först och främst måste man fundera över hur ens trädgård ser ut. Storleken på gräsmattan är en av de viktigaste aspekterna att titta på. Gräsmattans storlek är viktigt när man ska välja klippningskapacitet på sin Automower. En större gräsmatta kräver högre kapacitet än en liten. Har man en trädgård med mycket hinder bör du också välja en högre klippkapacitet.

Olika sorters robotgräsklippare klarar dessutom av lutning och backar olika bra. Det är en annan sak du måste ta hänsyn till vid ditt val. Har du en trädgård med mycket backar och liknande måste du ha en modell med bra grepp. Den behöver även vara tillräckligt kraftfull för att ta sig upp för backarna. Det finns fyrhjulsdrivna modeller som klarar lutningar på upp till 70%.

Innan du slår till på din nya Automower är det en bra idé att testa hur systemet fungerar. Det är alltid bra att veta hur man sköter robotgräsklipparen innan man köper den. Då kan man också se om man trivs med funktionerna och få hjälp om man inte förstår. Kolla även upp var din närmsta serviceverkstad finns, det är bra att veta inför framtiden.

Känner du dig osäker kan det vara en bra idé att ta hjälp av vänner, familj eller grannar som har en Automower. Det kan vara bra att ta del av deras erfarenheter och tips inför ditt köp. Du kan även se till att ta hjälp av en expert. Då kan du vara säker på att du får en modell som passar dig och in trädgård!

trädgård för en automower

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *