Hur blir man veterinär?

Veterinär för alla djur

För att få lov att kalla sig veterinär i Sverige krävs det att man har genomfört en veterinärutbildning. Utbildningen sträcker sig över fem och ett halvt år och motsvarar 330 högskolepoäng enligt det svenska skolsystemet. Det går att bli veterinär genom att utbilda sig utomlands också. En fördel är att om man utbildar sig i ett annat EU land är det lättare att översätta utbildningen till den svenska standarden så att veterinärlicensen även gäller för arbete i Sverige.

Utbildningen varvar praktiska moment med teoretiska moment. Under det sista året i skolan så får man genomför ett examensarbete. Man har även möjligheten till att göra någon fördjupning, exempelvis på en viss typ av skada eller sjukdom eller fördjupa sig på en viss typ av djur.

Veterinärutbildningen är en mycket populär utbildning i Sverige och antagningspoängen för att bli antagen till utbildningen är i regel ganska höga. Därför väljer många som inte kommer in på utbildningen i Sverige, men ändå vill arbeta som veterinär, att genomföra utbildningen utomlands. Många veterinärutbildningar utomlands ges på engelska och då är alla föreläsningar, prov och kurslitteratur på engelska. Där kan man möta studenter från stora delar av Europa eftersom veterinäryrket är populärt runt om i hela världen och i synnerhet i Europa.

För de personer som har valt att utbilda sig utomlands är det viktigt att man införskaffar sig en veterinärlegitimation i Sverige.

Lön för en veterinär

Som utbildad veterinär brukar man ha en ingångslön på ungefär 29 000 kr upp till 33 000 kr. Efter att ha arbetat inom yrket ett par år och kanske till och med skaffat sig en specialistutbildning så är det inte ovanligt med löner på ungefär 40 000 kr upp till runt 60 000 kr. Lönen kan variera beroende på i vilket geografiskt område man arbetar samt om det är på en privat eller offentlig klinik.

Eftersom veterinäryrket i Sverige är ett legitimerat yrke så krävs det att man har en veterinärlegitimation för att få arbeta med djuren. Alla som utbildar sig i Sverige och klarar utbildningen får en veterinärlegitimation. För de personer som har valt att utbilda sig utomlands är det viktigt att man införskaffar sig en veterinärlegitimation i Sverige. Denna legitimation utfärdas av jordbruksverket och vid ansökan om legitimation så gör representanter från jordbruksverket en kontroll av utbildningen så att den uppfyller de krav som Sverige ställer på en veterinärutbildning.

Djurkliniken i Partille är ditt djursjukhus med veterinärer som hjälper dig och ditt husdjur. De jobbar i hela Göteborgområdet, ända bort till Lerum och Partille. När ditt smådjur behöver en veterinär så finns de alltid där för dig.

För de som undrar hur man blir veterinär så krävs det som tidigare nämnt att man har genomfört en utbildning och införskaffat sig en legitimation. Vidare så finns det många olika inriktningar man kan välja när man väl har blivit veterinär. Vissa veterinärer har specialiserat sig på smådjur medan andra personer väljer att specialisera sig på större djur så som hästar och kor. Efter att man har blivit en legitimerad veterinär så kan man även arbeta på lite olika sätt. Det vanligaste är att man blir anställd på en veterinärklinik och arbetar på en och samma arbetsplats. Vad som är vanligt inom yrket är också att man arbetar jour. Det innebär att man är tillgänglig på andra tider utöver de tider som kliniken har öppet. Man vet aldrig när det inträffar en olycka med djur inblandade eller om ett djur blir akut sjukt. Då måste det finnas tillgängliga veterinärer antingen för att göra ett hembesök eller för att öppna upp kliniken för akuta problem.

Veterinär för alla djur

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *