Undersök dina däck, viktiga saker att ha koll på!

Däck undersökning

Det finns egentligen två saker som man ska kolla efter när man undersöker sina däck. Det är de två sakerna som är de viktigaste att hålla reda på. Det ena är mönsterdjupet och det andra är helt enkelt lufttrycket. Både de här sakerna kan nämligen avgöra både livslängd på dina däck men även minska risken för olyckor.

Däck undersökning

Man kan dessutom göra sig skyldig till diverse olika lagbrott om man inte håller reda på detta. För om man har ett mönsterdjup som inte är tillräckligt djupt så måste man byta däck. Annars riskerar man höga böter och även andra problem. Man riskerar även att inte kunna hålla sin bil på vägen vid halt väglag. Något som man självklart inte vill riskera.

Därför är det väldigt viktigt att du undersöker dina däck lite då och då för att undvika problem.

Lufttrycket i däcket

Beroende på en del olika faktorer så kan det vara små eller stora problem med lufttrycket i däcken. Framförallt om man precis bytt till sommar eller vinterdäcken så är det viktigt att dubbelkolla lufttrycket. För även om man kan tro att lufttrycket inte påverkas under förvaring så är det precis vad som händer. Man kan även tro att lufttrycket inte är så viktigt men det är faktiskt väldigt viktigt.

För om lufttrycket är för lågt så kan ett däck nämligen explodera eller gå sönder på andra sätt. Något man självklart vill undvika både för att man inte vill stå med trasiga däck. Men man vill inte riskera att en själv eller andra blir skadade till följd av detta. Något som annars kan vara en verklig fara om man inte är försiktig.

Därför ska man alltid se till att lufttrycket i ditt däck är det som de ska vara. Man ska även tänka på att lufttrycket kan minska på olika sätt i olika däck. Därför räcker det inte att enbart kontrollera ett utan man måste kontrollera alla. Annars finns risken att man missar att ett däck har väldigt dåligt lufttryck.

Mönsterdjup på dina däck

Något annat som är väldigt viktigt är att mönsterdjupet är djupare än 3mm. Om man kör med bildäck som har ett mönsterdjup som är mindre än detta så bryter man mot lagen. Man riskerar då inte bara böter som är väldigt höga. Man riskerar även att inte kunna hålla kontroll över fordonet om det är halt väglag eller om det är väldigt blött ute. Något som kan leda till att både du och andras liv riskeras i onödan.

Om man precis bytt däck så är det sällan som bilverkstaden inte kontrollerat detta. Men för att vara på den säkra sidan så ska man alltid be att de dubbelkollar mönsterdjupet. På det sättet kan man vara säker på att man kör en säker bil.

Även om mönsterdjupet fortfarande är tillräckligt så kan det alltid vara bra att byta ut däcken innan det blir ett för lågt mönsterdjup. Då slipper man som sagt riskera dyra böter för något som annars är väldigt enkelt att hålla reda på.

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *